Prosjektdetaljer
Sted: Halden
Prosjekttype: Industribygg
Bruttoareal: 30.000 kvadratmeter
Byggherre: Nexans
Totalentreprenør: Consto
Arkitekt og hovedrådgiver: AFRY
Rådgiver elektro: Structor Fredrikstad
Prosjekt- og byggeledelse oppgradering fabrikk og bygging Nexanstårnet: Advansia
Teknisk prosjektledelse, ITB: HRP
Underentreprenører og leverandører: Porter: Assa Abloy Entrance Systems l Trykkluftsentral: Atlas Copco l Betongarbeider: Betonorte, Portnor l Sanitæranlegg: Borge Rør l Varme, kjøling og trykkluft: Brattås l Tømrer: Bygg Østfold l Preafb trapper: Con-Form l Råbygg: Heidelberg Materials Prefab l Søyler og bjelker tårn: Systemblokk l Betongsaging og hullboring: Diamantboring l Kalkstabilisering: Dmix l Sprinkler: Energima l Fallsikring tak: Fallsikkerhet l Branntetting og dører: Firesafe l Maler: FPK Maling l Fundamentering: Geo Fundamentering og Bergboring l Gulvavretting, sparkling og belegg: Gundersen & Co l Branngardiner: Haby l Råbygg stål: Hansen Sveis & Montering l Solskjerming: HD Solskjerming l Luker tårn: Ikon l Trapper, gangbaner, rekkverk: Jotne Ankers l Heis: Kone l Tårnkran og byggeplassheis: Kranor l Lås og beslag: Lås & Prosjekt l Div. arbeider: Moby l Glassfasader og vinduer: Moss Glass og Fasade l Teknisk isolasjon: Moss Isolasjonsservice l Mobilkran: Nordic Crane l Epoxybelegg: Norsk Epoxy l Trykkprøving: Norva24 l Brannslukkesystem: Rør System l Rentrom: S. E. Hovedgaard l Stikking: Solli & Hoff l Sandwichfasade og TRP-tak: Straye l Systemhimlinger og -vegger: System 1 l Kjøkken: Sørlie Prosjektinnredninger l Taktekking: Tecta Tak l Varme- og kjølesentral: Therma l Glidestøp: Veidekke Interform l Gulvstøp og gulvsliping: Vinstra Sementpuss l Grunnarbeider, utomhus, VA: Brødrene Ødegård Maskindrift, VVS Installatøren Halden, Jahren Graveservice l Elektro: Østfold Elektro l Ventilasjon: Østfold Enøk & Ventilasjon l Pumpekummer og automatikk: Xylem Water Solutions l Transport: Røsnæs Transport l Gjerder: Østcom l Asfalt: Velde Asfalt l Betongkummer: Loe Rørprodukter l Rør og rørdeler: Ahlsell l Oljeutskiller: Odin Maskin l Støttemur: Asak Miljøstein l Belysning: Unilamp Norden
Glem Oslo Plaza. Glem Tryvanns-tårnet. Det er det nye Nexanstårnet i Halden som er fastlands-Norges høyeste bygning. Fabrikktårnet ved innseilingen til Halden ruver 152,89 meter i høyden, og eies av kabelselskapet Nexans. Nybygget er bygd like ved siden av Nexans eksisterende fabrikk i Halden, som fram til nå har vært landets høyeste bygg. Det strekker seg 122 meter i høyden.
– Dermed er de to høyeste byggene på det norske fastlandet i Halden. Vi er nøye med å si fastlandet, for det er bygd flere offshorestrukturer som er langt større, sier prosjektleder Rune Nordal i Nexans.
Nybygget er en stor investering for Nexans, og prisen ved byggestart var satt til to milliarder kroner.
– Dette er det mest moderne fabrikkbygget i Nexansgruppen, og blant de mest moderne i hele verden. Den forlenger også virksomheten vår her i Halden med minst 40 år, sier Nordal.
Prestisjebygg
Den nye fabrikken består i hovedsak av to deler; et tårn i 17 etasjer for den vertikale produksjonslinjen og ett langstrakt bygg i to etasjer for den horisontale produksjonslinjen. De to delene er koblet sammen til en stor fabrikk med et bruttoareal på til sammen 30.000 kvadratmeter.
– Dette er et prestisjeprosjekt for oss, men det har ikke vært et mål i seg selv å ha Norges høyeste bygg. Vi bygger høyt på grunn av produksjonsprosessene i bygget. Med et høyt bygg kan vi produsere mer effektivt, sier han og forklarer:
– Vi produserer høyspent sjøkabler. Det innebærer at vi først lager en leder til kablene i arealene nederst i bygget, som vi kaller «main factory». Den blir deretter trukket fra bunnen av fabrikken og opp i tårnet. Der blir det ekstrudert på plast, som er isolasjonssystemet. For å lage en homogen kabel må den produseres i ett rett tårn.
Over 90 prosent av arealene er tilegnet produksjonslinjen, mens resten er kontorer og møterom.
Nordal sier at alle lokalene er konstruert og formet etter hva som skal produseres der.
– Produksjonen skjer i en bestemt rekkefølge. «Main factory»-delen inneholder flere haller med ulike maskiner, som er plassert ut ifra hvilken funksjon de har og når de brukes i produksjonsprosessen. Den nederste delen av bygget har veldig store og åpne lokaler, så du får nærmest en katedralfølelse når du går rundt. Tårnet derimot er lukket inn i langt flere og mindre etasjer, sier Nordal.
– En av de største noensinne
Det er Constos tre selskaper Consto Eide, Consto Anlegg Øst og Consto Anlegg Sør, som i fellesskap har bygd den nye fabrikken.
– Dette er en av de største kontraktene våre noensinne, sier prosjektleder Magnus Bae i Consto Eide.
Etter en samspillsfase med Nexans siden oktober 2021 startet de opp selve byggingen i januar 2022.
– Da var de fysiske arbeidene på tomten allerede i gang. Nexans hadde startet forberedende arbeider med riving av eksisterende konstruksjoner og spunting, sier prosjektleder Magnus Bae i Consto Eide.
Nordal påpeker at det har vært omfattende grunnarbeider på tomten. De har blant annet gravd seg åtte meter ned i grunnen for å bygge tårnfundamentet, kalkstabilisert, spuntet, slått over tusen peler ned til fjell, etablert fyllinger og deretter hevet tomten med til sammen fire meter.
– Tårnfundamentet var en stor operasjon. Den er bygd med over 2.000 kubikk med betong, så det var en kjempeinnsats for å få støpt den. Deretter reiste vi tårnet med glideforskaling, sier han.
Støpt på 69 dager
Bae sier glidestøpen startet i april 2022, og at de i alt brukte 69 dager på arbeidene. Metoden innebærer at hele tårnet er støpt i én sammenhengende prosess.
– Det er en effektiv måte å bygge på, men må planlegges godt. I alt jobbet 48 personer, fordelt på to skift, kontinuerlig i 69 døgn på glidestøpen. Deretter ble alle de 17 etasjene vinsjet ned fra toppen av tårnet med kran. Hver etasje er prefabrikkert, og vi brukte cirka fem måneder på å installere dem. Samtidig som vi ferdigstilte tårnet jobbet vi med strukturen i den lavere delen av bygget, sier han.
Bae forteller at fabrikkbygget i hovedsak er bygd opp av tradisjonelle bygningsmaterialer, som betong, stål og sandwichelementer.
– Etter betonggliden var den største milepælen i prosjektet det vi kaller «substantial completion» på tårnet og «main factory» i januar 2023. Det innebærer at bygget da var ferdig nok til at Nexans kunne begynne å installere maskinparken sin, sier han.
Tett samarbeid
Bae forteller at de har samarbeidet tett med byggherren gjennom hele byggeprosessen.
– Det mest krevende har vært å bygge såpass store volumer på kort tid. God logistikk og planlegging har derfor vært nøkkelfaktorer. Samtidig skiller prosjektet seg ut ved at installering av svært avanserte maskiner har pågått parallelt med byggearbeidene. Det krever ekstremt mye samhandling med byggherre for at det skal skli så godt som mulig, sier han.
Nordal skryter også av samarbeidet.
– Dette er ikke som et tradisjonelt prosjekt, hvor entreprenøren bygger ferdig et bygg og så tar byggherren over. Vi har gradvis tatt over del for del, og begynt på maskininstallasjoner så fort det har vært mulig. Det har vært utfordrende å samordne oppgavene, men vi har tilpasset oss hverandre på en god måte. Dermed har Nexans kunnet ta i bruk bygningsmassen tidlig, og er nå klare for å sette i gang produksjonen, sier han.
Miljøsatsing
Med det nye bygget vil Nexans over doble kapasiteten sin i Halden på ekstruderte høyspent sjøkabler. Fabrikken vil ifølge Nordal gi over hundre nye arbeidsplasser.
– Det koster mye å bygge et så høyt fabrikktårn, men da kan vi også produsere kabler langt mer effektivt. Sjøkablene som produseres her skal blant annet brukes på offshore vindmølleparker, sier han.
Nordal er på ingen måte bekymret for ordretilgangen, og forteller at det framover er planer om flere storstilte energiprosjekter over store deler av Europa. En utfordring for mange av dem er at det er store avstander fra der energien produseres til der den skal brukes. Dermed vil det bli et stadig større behov for kabelforbindelser til både landfaste og offshore energiprosjekter.
Kommunikasjonsdirektør Kristin Hessen i Nexans sier at det nye fabrikkbygget også er en del bedriftenes strategi for å møte den økende globale etterspørselen innen elektrifisering.
– Vi gjør en viktig investering i norsk industri, men også for miljøet. Kablene som produseres i fabrikken er med på å understøtte det grønne skiftet. Vi produserer kabler til vindkraftparker og mellomlandsforbindelser som igjen er viktig for å nå klimamålene, sier hun.
Nordal sier utbyggingen har tatt to år og at de gjennom hele prosessen har hatt tett dialog med Halden kommune.
– Samarbeidet med kommunen har vært eksemplarisk. De har vært med hele veien og kommet med konstruktive forslag. For distriktet betyr dette prosjektet en formidabel verdiskaping, både på kort og lang sikt. I alt er over 40 lokale bedrifter vært med på utbyggingen, sier han og legger til:
– Vi har heller ikke hatt noen problemer med naboene. Nexans har vært her siden 1970, så de er vant til at vi er her. Likevel har vi selvfølgelig sendt ut informasjon om ethvert tiltak vi har gjort. Alle har fått ytret seg og komme med sine meninger.